Heb je eindelijk dat oude herenhuis van je dromen kunnen kopen, maar is de keuken dringend aan vervanging toe? Dan is een keukenrenovatie de beste optie. De keuken is het hart van het huis, waar je niet alleen tijd doorbrengt om te koken, maar ook waar je kinderen tekeningen maken aan de keukentafel of waar je met familie bijpraat bij een kopje koffie en een koekje. Wil je je keuken verbouwen, kies dan voor de juiste materialen en toestellen van goede kwaliteit. In dit artikel geven we je enkele belangrijke tips.

Budget bepalen

Je hebt ongetwijfeld de gekste ideeën in je hoofd en je Pinterest-bord staat vol met prachtige Scandinavische keukens. De mooiste keukens kosten echter veel geld. Voor je dus een keuze maakt, is het belangrijk om een realistisch budget te bepalen. De keuzes die je maakt stem je af op het budget dat je voor ogen hebt, maar het is belangrijk om altijd wat marge in te calculeren. Een verbouwing valt meestal duurder uit dan gepland en daar ben je maar beter op voorbereid.

Bereid je goed voor

Wellicht heb je al een idee van de stijl die je in de keuken wil hanteren. Kies je voor een een landelijke, een moderne of een industriële keuken? Wat je voorkeur ook is, maak vooraf een moodboard om te bepalen welke elementen zeker in je keuken moeten terugkomen. Kijk ook even naar de praktisch kant: zijn de leiding nog niet aan vervanging toe? Moet er ergens een extra aansluiting voor elektriciteit komen? Als je naar een keukenwinkel gaat, laat je je maar beter goed adviseren door de verkoper. Hij kan je zo vertellen welke natuursteen je beter niet gebruikt als keukenblad en welke toestellen het meest kwalitatief zijn. Een goede planning is ook key. Weet dat je het een aantal dagen – of in het slechtste geval weken – zonder fornuis en afwasbak zal moeten doen. Koken is dus erg moeilijk. Een goede tip: maak op voorhand wat gerechten klaar die je bewaart in de diepvries en in de magnetron kan opwarmen. Met een airfryer kom je ook al een heel eind. Afhaalmaaltijden of af en toe iets bij vrienden of familie gaan eten, hoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Onderhoud je keuken

Tevreden met je nieuwe keuken? Je wil hier uiteraard optimaal van genieten, maar dan is het belangrijk dat je je keuken goed onderhoudt. Zo is het belangrijk dat je groenten of vlees altijd op een snijplank snijdt en niet rechtstreeks op het keukenblad, anders komen er krassen in. Zet nooit een hete pan op het werkblad, maar gebruik altijd een onderlegger om schade door hitte te voorkomen. Tot slot is het belangrijk om je keuken proper te maken nadat je gekookt hebt, om te voorkomen dat vuil zich ophoopt of dat er vetvlekken ontstaan die je er na een tijdje niet meer uitkrijgt.