LED TL-lampen zijn een geweldige manier om op energiekosten te besparen. Daarnast hebben ze een zeeer lange levensduur, véél langer dan die van normale TL-buizen. Maar ze aansluiten kan een lastige opgave lijken. In deze blog schetsen we de stappen die je moet nemen om je LED TL-lamp aan te sluiten. Ben jij klaar voor nieuwe verlichting? Lees dan snel verder!

Waarom kiezen voor LED TL-verlichting?

LED TL-lampen zijn om verschillende redenen een goede keuze. Ten eerste zijn ze energiezuiniger dan traditionele TL-buizen, wat betekent dat je veel geld kunt besparen op je energierekening. Berekend wordt dat een LED TL-lamp maar liefst 50% zuiniger is dan je standaard TL-lampen.

Ten tweede hebben LED TL balkeneen veel langere levensduur dan traditionele fluorescentielampen, zodat je minder tijd en geld kwijt bent aan het vervangen van lampen. Waar een traditionele TL-lamp zo’n 10.000 branduren meegaat, is dit voor een LED TL balk zo’n 25.000 tot wel 70.000 branduur!

Tenslotte zijn LED TL-lampen milieuvriendelijk en bevatten ze geen kwik zoals traditionele varianten. Dus als je een duurzame, energiezuinige en milieuvriendelijke lichtbron zoekt, zijn LED TL-lampen zonder twijfel de juiste keuze.

Hoe sluit je LED TL-verlichting aan?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat LED TL anders werkt dan een traditionele TL balk. Toch is het in de meeste gevallen mogelijk om je oude TL-armaturen geschikt te maken voor deze nieuwere, zuinigere variant. Waar de meeste traditionele armaturen gebruik maken van een starter en VSA (voorschakelapparaat), zijn deze bij LED TL overbodig. Ook worden oude TL-buizen aan beide zijden gevoed door netstroom, terwijl dit bij nieuwe LED TL maar aan één zijde het geval is. Bij de levering van je LED TL-buizen wordt zeer waarschijnlijk een handleiding meegeleverd waarin deze verschillen duidelijk worden aangemerkt.

Eén van de mogelijkheden om je nieuwe LED TL-buizen aan te schakelen op je oude armaturen is door deze om te bouwen. Ook kun je kiezen voor zogenaamde RETROFIT LED TL-buizen, welke direct op de ‘oude’ armaturen geplaatst kunnen worden. Houd er rekening mee dat bij het ombouwen van je armatuur het CE-keurmerk vervalt, waardoor problemen zouden kunnen ontstaan bij verzekeraars wanneer er bijvoorbeeld brand of schade ontstaat. Het inschakelen van een professional of elektricien is in elk geval nooit een overbodige luxe!

Lees je goed in voor je met de installatie begint

Als je besloten hebt om met LED fluorescentielampen te beginnen, is het belangrijk dat je weet waar je aan begint. We raden aan de bijgeleverde handleiding grondig te lezen voor je met de installatie begint. Er staan meestal duidelijke instructies in over hoe je je nieuwe LED buizen moet installeren en hoe de oude armaturen aangepast moeten worden om ze goed te laten werken met deze nieuwere variant.