Een donkere leefkeuken? Liever niet. Licht is een cruciale eigenschap van een uitnodigende kamer. Maar hoe bekom je nu meer licht, ook als je geen al te groot budget hebt? Licht en kleur verklappen we je al, maar wat we daarmee bedoelen, kan je best even zelf verder lezen.

Licht

Verlichting kan veel doen, maar tegen daglicht kan geen lamp op. Zorg er dus voor dat je voldoende lichtinval hebt. Een klein venstertje wordt dus idealiter een groot venster. Mocht je keuken zich op het gelijkvloers bevinden en je een tuin of terras hebt, kan je ook een schuifraam laten zetten. Niet alleen zorgt deze optie voor enorm veel licht in je keuken, het is dan ook ideaal om de ruimte goed te verluchten en natuurlijk snel je terras of tuin in te springen. Bij een kleine ruimte is een schuifraam ideaal, omdat je hierbij geen rekening hoeft te houden met de draaicirkel van het raam. Bij een lange ruimte waarbij het licht niet tot het einde geraakt, kan je ook een dakraam overwegen. Dat gaat uiteraard enkel als er geen verdiep is boven je keuken. Tot zover de lichtinval, maar materiaal is ook belangrijk. Wil je een strakke, moderne uitstraling in je keuken, zijn aluminium ramen wellicht exact wat je zoekt. Dit type materiaal isoleert goed, is erg duurzaam en helemaal onderhoudsvrij. Zo vermijd je dus isolatie- en onderhoudskosten en hoef je niet om de zoveel jaar je ramen laten vervangen. De verschillende kleurvariaties maken het mogelijk je aluminiumraam perfect in de rest je keuken te laten passen.

On a budget

Niet iedereen voorziet natuurlijk een even groot budget aan renovatiewerken. Als goed alternatief kan je daarom ook gaan voor pvc ramen en deuren. Terwijl ze net iets gevoeliger aan temperatuurschommelingen zijn, zijn ze ook erg isolerend en bovendien goedkoper. Hou je echter erg van de aluminiumlook, kan je je pvc ramen bijvoorbeeld dezelfde zwarte, matte look geven. Niemand die het verschil zal weten behalve jij!

Kleuren

Een simpele, maar cruciale truc om de hoeveelheid licht te beïnvloeden, is je kleurgebruik. De makkelijkste manier is om alles in een licht kleur te verven. Je muren, plafond, gordijnen, meubels… Lichte kleuren zoals wit, gebroken wit of pasteltinten weerkaatsen namelijk het licht dat binnenkomt, waardoor het licht gemaximaliseerd wordt. Als je de muur rondom de ramen een lichtere tint geeft dan de tegenoverliggende muur, creëer je een mooi geheel van kleurgebruik en lichtinval. Maar er zijn een aantal andere zaken waar je best rekening mee houdt. Het is onder andere belangrijk om te anticiperen op de richting waaruit het licht in je keuken valt. Staat je raam aan de noordkant, heeft het licht dat binnenkomt een blauwe gloed. Aangezien je geen koude look in je keuken wilt, verf je je keuken best in een warme kleur. Komt het licht van het zuiden kan je dan wel blauwe kleuren toepassen voor een lichte en luchtige sfeer, maar evengoed rode tinten als je graag een warme uitstraling in je keuken wil. Groene of blauwe tinten zijn ideaal wanneer je raam aan de kant van het oosten staat. Komt je licht vanuit het westen, werkt grijs en wit het best. Als je de juiste kleuren kiest, kan je dus extra licht creëren én nog steeds je eigen persoonlijke touch aan je leefkeuken geven.