Een beetje extra sfeer in je woonkamer. Er zijn heel wat manieren waarop je dat kunt realiseren, en welke voor jou werkt hangt maar net af van wat je eigenlijk mist. Voor je begint met oplossingen bedenken, is het dus goed om eerst eens te bekijken wat er nu eigenlijk precies mist.

Wat mis je?

Een gebrek aan sfeer in je woonkamer kan verschillende redenen hebben. Misschien heb je hem wel heel strak zo vanuit een boekje ingericht. Helemaal perfect, tot in de details verzorgd, en op een manier die helemaal klopt. Alles past goed bij elkaar, de laatste trends zijn gevolgd en zelfs de accessoires matchen helemaal bij het grote plaatje. Maar iets persoonlijks… hm, daar had je nog niet aan gedacht.

Persoonlijke accenten, of het nu gaat om je lievelingskleur op de muur of bijvoorbeeld persoonlijke foto’s in een lijstje, die zorgen ervoor dat zomaar een kamer echt jouw kamer wordt, en van niemand anders. Juist als je je woonkamer wel erg ‘volgens de regeltjes’ hebt ingericht, precies zoals je het in een magazine of een showroom zag, kan het aanbrengen van een persoonlijke touch precies zijn wat je nodig hebt om er toch wat meer sfeer in te krijgen en je er echt thuis te gaan voelen.

Goede verlichting kan je helpen

Zit het qua inrichting en persoonlijke details wel goed, maar wil de sfeer toch niet helemaal zo worden als je het in gedachten had? Dan kan het goed zijn om ook eens kritisch naar je verlichting te kijken. De juiste lampen op de goede plekken kunnen namelijk ook aardig bijdragen aan een goede sfeer, net zoals de verkeerde verlichting de sfeer ook flink kan laten bekoelen.

Een woonkamer vraagt om warme verlichting, niet om kille lampen die je in een kantoor zou verwachten. Kies bijvoorbeeld voor een mooie, staande lamp. Als deze het licht naar het plafond schijnt, wordt het vanaf daar de hele kamer door weerkaatst. Je voorkomt op deze manier direct licht, wat erg hard kan zijn, en laat het juist diffuus door de kamer schijnen. Let er goed op dat je als lichtbron een warme toon kiest. De goede, oude maar oh zo energieverspillende gloeilamp gaf altijd van dat warme licht, maar er zijn tegenwoordig genoeg moderne oplossingen die dat ook prima kunnen.

Naast staande lampen kunnen ook hangende lampen echt sfeer geven aan je kamer. Zeker als je voor een exemplaar kiest dat zelfs als hij niet aan staat een rol kan spelen in je interieur. Een mooie kroonluchter is bijvoorbeeld veel meer dan een lichtbron. Staat hij aan, dan verspreidt hij een mooi, vaak bijna sprookjesachtig licht door de kamer. Maar zelfs als hij niet brandt doet hij echt iets voor je interieur, en haal je een echte blikvanger in huis.