Er is niets vervelender dan een verstopte afvoer. Wanneer afvalwater niet of nauwelijks wegloopt is er vaak sprake van een verstopte afvoer. Als dit langer aanhoudt kunnen er zelfs hardnekkige verstoppingen ontstaan. Om dit te voorkomen zit er helaas maar één ding op: je afvoer ontstoppen. Vaak is het niet nodig om meteen een loodgieter te bellen, maar zou je zelf de afvoer ook kunnen ontstoppen. Hieronder volgen enkele tips met huis en tuin artikelen die je zelf kunt proberen om de oorzaak van een verstopte afvoer te achterhalen en op te lossen.

Achterhaal de locatie van de ontstopping

Als je zelf je riool wilt ontstoppen moet je beginnen bij het achterhalen van de locatie van de verstopping. Het kan voorkomen dat het water zowel in de gootsteen als in het toilet minder goed wegloopt. Ook kan het voorkomen dat water in de gootsteen gaat borrelen als het toilet wordt doorgespoeld. In dit geval is het aannemelijk dat er een verstopping in de riolering onder je huis zit. Schakel dan een rioolspecialist in. Als een specifieke afvoer in huis verstopt is geraakt is de kans groot dat je eerst zelf aan de slag kunt. Loopt het water in je wastafel niet goed weg of blijft er in de douche water staan dan zijn haren en zeepresten vaak de boosdoener. Deze blijven kort achter de sifon in de afvoer liggen. Dit probleem kun je oplossen door alle rioolaansluitingen goed door te spoelen door er emmers met water in te gieten. Wanneer hierbij een waterkolkje ontstaat, zit de rioolaansluiting niet meer verstopt. Als dit niet het geval is dan zijn er een aantal manieren om de verstoppingen te verhelpen.

Kokend water met soda

Omdat er naast haren en zeepresten in de afvoer vaak ook etensresten en vet verstopt zitten is het om te beginnen verstandig om de afvoer regelmatig door te spoelen door baking soda en kokend water in de afvoer te gieten. Hiermee voorkom je verstoppingen en lossen zeep- en vetresten op. Deze vloeibare ontstopper verhelpt naast een verstopte afvoer van een wasbak of doucheputje ook het toilet. Dit middel werkt vaak grondig en effectief zonder dat het de kunststof leidingen aantast. Daarnaast is dit ook een zeer milieuvriendelijke oplossing.

Gebruik een ontstopper

Als de afvoer dan toch nog is verstopt kan er ten eerste gebruik worden gemaakt van de rubberen ontstopper. Hiermee kan je proberen de gootsteen te ontstoppen door de zuignap van de ontstopper op de afvoer te plaatsen waarna je vervolgens pompbewegingen gaat maken. In veel gevallen zijn hiermee de verstoppingen al snel verholpen.