De software die voor de bouw beschikbaar is, heeft veel verschillende mogelijkheden. Zo kan bouwsoftware ervoor zorgen dat documentatie voortaan in een centrale opslag wordt bewaard, terwijl nog steeds elke bevoegde werknemer hierbij kan komen. Ook kan bouwsoftware ervoor zorgen dat modellen in 3D gemaakt kunnen worden en tegelijkertijd voorzien worden van alle technische specificaties en eigenschappen. Maar dat zijn nog niet alle mogelijkheden die bouwsoftware te bieden hebben. Je leest er alles over in dit artikel.
De voordelen van bouwsoftware
Bouwsoftware heeft handige tools die de bouw ondersteunen op het gebied van planning, budgettering, modellering, projectbeheer en nog veel meer. Bouwsoftware kan daarnaast in alle fases van een project uitkomst bieden, van de vroegste stadia van voorbereiding tot de uitvoering en het afsluiten van een bouwproject. Zelfs na oplevering kun je bouwsoftware inzetten, bijvoorbeeld voor het beheer van gebouwen. Alle documentatie, informatie en specificaties van een bouwproject worden daarbij in real time opgeslagen. Zo wordt met Building Information Modeling bijvoorbeeld het risico op het maken van dure fouten geminimaliseerd en zijn documenten met Document Management Systemen altijd beschikbaar. Tegenwoordig wordt er streng gecontroleerd op de Wet Kwaliteitsborging . Omdat je met bouwsoftware de documentatie en registratie van alles rondom een bouwproject verzorgt, heb je alles wat nodig is tijdens deze controlemomenten direct bij de hand. Dat creëert tijdens het bouwproject zekerheid en vertrouwen. Met bouwsoftware is het ook mogelijk om Grantt-schema’s te maken en toekomstige kosten te voorspellen. In de bouw is het altijd goed om op de zaken vooruit te lopen en met een budgettering tool gaat dat voortaan heel eenvoudig.
Building Information Modeling
Twee veel gebruikte vormen van software in de bouw kwamen al even voorbij: Building Information Modeling en een Document Management Systeem, afgekort BIM en DMS. Met de eerste, BIM, kun je projecten visualiseren en optimaliseren met het maken van nauwkeurige 3D-modellen. Tijdens het maken van deze modellen wordt alle belangrijke informatie opgeslagen, zoals technische specificaties en eigenschappen. Zo hebben jij en de andere deelnemers aan een project altijd alle belangrijke informatie paraat. Op die manier zorgt BIM voor een efficiënte workflow.
Document Management Systemen
Naast BIM, kan ook een DMS ervoor zorgen dat er een betere workflow binnen een bouwproject ontstaat. Een DMS kan namelijk voor verbetering van communicatie en het beheren van documenten zorgen. Via een DMS kunnen werknemers documenten met elkaar delen, inzien en elkaars werk voorzien van commentaar. Ook zorgt een DMS ervoor dat alle documentatie voortaan op een centrale plek wordt opgeslagen. Daarnaast is het met een DMS mogelijk om eerdere versies van een document in te zien, vanwege het ingebouwde versiebeheer. De beveiligde en centrale opslag van documenten, de makkelijke manier van het achterlaten van feedback en de automatisch opslag van technische specificaties en eigenschappen, maken BIM en een DMS belangrijke tools in de bouw.