Ben je van plan om je huis grondig te renoveren of bouw je je droomwoning helemaal from scratch? Dan doe je er goed aan je woning zo duurzaam mogelijk te bouwen. Door hernieuwbare materialen en ecologisch energiebronnen te gebruiken, beperk je de impact op het milieu aanzienlijk. Akkoord, een ecologisch huis is een serieuze investering maar die betaalt zich op vrij korte tijd terug en ook de onderhoudskosten liggen lager. In dit artikel lees je hoe je van je huis een duurzame woning maakt.

Natuurlijke bouwmaterialen

Een duurzaam huis is bijna-energieneutraal waardoor de impact op het milieu verwaarloosbaar is. Dat is nodig, want onze planeet ziet al genoeg af. Zo’n duurzaam huis bouw je in de eerste plaats met bouwmaterialen uit de natuur zoals hout, steen en kurk. Deze natuurlijke materialen gaan ook een lange tijd mee. 

Groene energie

Nog een manier waarop je aan de natuur kan denken, is door hernieuwbare energie te gebruiken. Maak gebruik van de kracht van de natuur om te verwarmen en elektriciteit op te wekken. Zonnepanelen gebruiken de stralen van de zon en zetten deze om in energie. Die gebruik je op jouw beurt om de wasmachine te laten draaien of om een kopje koffie te maken. Het is ook slim om in een thuisbatterij te investeren, omdat je dan de zonne-energie die je niet meteen gebruikt opslaat om op een later tijdstip te gebruiken. Ook een warmtepomp is een voorbeeld van groene energie. Deze pomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater – afhankelijk van het type pomp – en geeft warme af aan bijvoorbeeld de centrale verwarming. Zo verwarm jij je huis op een energievriendelijke manier. En ook windenergie kan je gebruiken om elektriciteit op te wekken, in de vorm van een windmolen. Je hoeft niet zo’n gigantisch exemplaar in de tuin te zetten, want een klein model kan ook al heel wat elektriciteit opwekken.

Isoleren kan je leren

Je kan een massa investeren in groene energie, maar als je huis niet goed geïsoleerd is gaat al die warmte verloren. Een goede isolatie is dus cruciaal. Dat begint met een dakisolatie en spouwmuurisolatie tussen de muren. Maar naast isolatie op zolder, hang je maar beter een rolgordijn voor het dakraam zodat er zo weinig mogelijk warmte kan ontsnappen. In combinatie met dubbel glas – of beter nog hoogrendementsglas – zorgt een goede isolatie voor een duurzaam huis. Bekijk in elke ruimte in huis of je geen gordijnen of aluminium jaloezieën zou ophangen, ter decoratie, maar ook omdat raamdecoratie een isolerende functie heeft.