Als je ooit een kurkvloer hebt gehad, weet je dat het een geweldige keuze is vanwege de warme uitstraling en de natuurlijke eigenschappen. Maar er komt een moment waarop je misschien wilt overstappen naar een andere vloerbedekking. Het verwijderen van een kurkvloer kan een uitdagende taak lijken, maar met de juiste aanpak en wat handige tips wordt het een stuk gemakkelijker. Het gemakkelijkst, het snelst én het verstandigst is het natuurlijk om WF Vloerbewerking je kurkvloer te laten verwijderen. Wil je toch zelf aan de gang? Dan kun je wel wat tips gebruiken!

Benodigde materialen en gereedschappen voor het verwijderen van een kurkvloer

Voordat je begint met je kurkvloer verwijderen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt. Hier is een lijstje van wat je nodig hebt:

 • Beschermende kleding (handschoenen, veiligheidsbril, masker)
 • Knielkussentje of kniebeschermers
 • Plamuurmes
 • Verfkrabber
 • Vloerschraper
 • Hamer
 • Beiteltje
 • Schuurmachine (optioneel)
 • Vuilniszakken
 • Stoffer en blik

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je begint met het verwijderen van de kurkvloer, is het belangrijk om de ruimte voor te bereiden. Volg daarom deze stappen:

 • Verwijder meubels en andere objecten van de vloer. Dit zorgt voor meer bewegingsruimte en voorkomt schade aan de meubels.
 • Controleer of er geen elektrische apparatuur op de vloer staat. Schakel de stroom uit en verwijder eventuele stopcontacten en schakelaars.
 • Bedek aangrenzende deuropeningen met plastic folie om te voorkomen dat stof en puin zich verspreiden naar andere kamers.

De kurkvloer handmatig verwijderen

Als je de kurkvloer handmatig wilt verwijderen, is dit dé manier om te werk te gaan:

 • Begin bij een hoek van de kamer en steek een plamuurmes of verfkrabber onder de kurktegels. Oefen voorzichtig druk uit en til de tegels geleidelijk op. Werk langzaam en zorgvuldig om te voorkomen dat de tegels breken.
 • Als de kurktegels echt goed vastzitten, gebruik dan een hamer en een beiteltje om de tegels los te wrikken. Tik voorzichtig op de randen van de tegels totdat ze loskomen.
 • Verwijder alle lijmresten en achtergebleven stukjes kurk met een vloerschraper. Wees geduldig en zorg ervoor dat je alle resten volledig verwijdert.
 • Controleer de ondervloer op eventuele beschadigingen. Herstel indien nodig de beschadigde delen voordat je een nieuwe vloer installeert.

De kurkvloer laten verwijderen door professionals

Als je niet het gedoe en de inspanning van het handmatig verwijderen van een kurkvloer wilt ervaren, kun je ervoor kiezen om professionals in te huren. Het laten verwijderen van een kurkvloer door experts kent veel voordelen. Zo hebben professionele vloerverwijderaars hebben de kennis en ervaring om de kurkvloer efficiënt en zonder schade te verwijderen. Ze weten welke technieken en gereedschappen ze moeten gebruiken om het werk snel en goed te doen. Het verwijderen van een kurkvloer kan tijdrovend en fysiek veeleisend zijn. Door professionals in te schakelen, bespaar je tijd en energie, waardoor je je kunt concentreren op andere belangrijke taken. WF Vloerbewerking beschikt over gespecialiseerde apparatuur, zoals vloerschrapers en schuurmachines, die het proces versnellen en de kwaliteit van het werk verbeteren. Ook kan het opruimen van het puin na het verwijderen van de kurkvloer kan een rommelige klus zijn. Professionals nemen de verantwoordelijkheid voor het opruimen en afvoeren van het afval, waardoor je niet met het puin achterblijft.

Wat doe je na het verwijderen van de kurkvloer?

Is de vloer weg? Ligt ‘ie in de container en zijn de professionals weer naar huis? Dan kun jij beginnen met het afrondende werk voor je je nieuwe vloer gaat leggen. Hiervoor reinig je de ondervloer grondig om ervoor te zorgen dat deze vrij is van lijmresten, stof en vuil. Je gebruikt een stoffer en blik en/of een stofzuiger om alle losse deeltjes te verwijderen. Je controleert de ondervloer op eventuele oneffenheden of schade. Repareer en egaliseer indien nodig de ondervloer voordat je verder gaat met de installatie van de nieuwe vloerbedekking. Vergeet niet de ondervloer goed te laten drogen voordat je de nieuwe vloer installeert. Dit is vooral belangrijk als je kiest voor een vloerbedekking die gevoelig is voor vocht, zoals hout of laminaat.