Het is gebeurd: je hebt je eerste woning gekocht. Of het nu gaat om een huis of een appartement, je hebt er wellicht wat werk aan. Sommige woningen hebben een volledige verbouwing nodig, andere enkel een opfrissing. Dus handen uit de mouwen, het is tijd om van je huis een thuis te maken. 

Wanneer je je woning koopt, heb je wellicht een droom of visie van hoe het er moet gaan uitzien. Sommige mensen houden van rustiek en sfeervol, anderen van strak en modern. Wat je ook mooi vindt, de kans is groot dat je woning nog wat werk nodig heeft voor het er gaat uitzien als je droomwoning. 

Denk goed na over wat je wil veranderen

Voor je aan het werk gaat, is het belangrijk dat je de tijd neemt om de woning goed te bekijken en te onderzoeken wat er moet veranderen en wat je wil veranderen. Sommige dingen zijn wellicht minder noodzakelijk dan andere. En wie weet stuit je tijdens het werken wel op elementen die je wil behouden. 

Maar weinig mensen hebben het budget om een nieuwe woning meteen van kop tot teen te verbouwen. Begin daarom met de noodzakelijke dingen. Een goed elektriciteitsnetwerk is belangrijker dan een mooi kleurtje op de muren. Wanneer een oude badkamer nog prima in orde is, hoef je niet meteen een nieuwe te steken. 

Doe wat je kan, laat de rest aan de pro’s

Wees eerlijk naar jezelf toe. Het is fijn dat je sommige dingen zelf kan doen, maar als je twijfelt, huur dan gewoon een pro in. Professionele verbouwers weten wat ze doen en doen het sneller en beter dan jij het zou kunnen. Een pro inhuren mag dan wel soms duur zijn, op de lange termijn spaar je geld en tijd uit. 

Pak de dingen die je wel zelf kan doen, goed aan. Neem je tijd en werk deze zaken nauwkeurig af. Het gaat niet om een knutselproject in je garage, maar om een woning waar je wellicht nog een lange tijd zal wonen. Dus, trek je Blaklader werkbroek aan en ga aan de slag. 

Verlies de moed niet

Een verbouwing en zelfs de inrichting van een huis kan langer aanslepen dan oorspronkelijk gedacht. Vaak zijn er zaken die je verkeerd hebt ingeschat of die onverwacht toch fout lopen. Dat kan frustrerend zijn, maar het is belangrijk om de moed niet te verliezen. 

Neem op tijd een pauze, trek je workwear aan en ga er dan met nieuwe moed weer tegenaan.