Als het om een parasol gaat, zijn er een paar dingen die je moet overwegen voor je je aankoop doet. Het eerste is de grootte van de parasol. Je wilt er zeker van zijn dat je voldoende dekking hebt voor het gebied waar je hem wilt gebruiken. Het volgende waar je aan moet denken is het type paraplu. Wil je er een die kan kantelen of draaien? En vergeet tenslotte de basis niet! Je moet ervoor zorgen dat de basis zwaar genoeg is, zodat de paraplu niet wegwaait bij een windvlaag. Parasolvoeten van 60kg zijn wellicht goed voor één parasol, maar weer niet voor de andere. Dit laatste is waar we het vandaag over gaan hebben, want het is een vraag die vaak gesteld wordt: ‘Hoe zwaar moet een parasolvoet zijn’?

Waar moet je op letten bij het kiezen van een parasolvoet?

Afhankelijk van waar je de parasol gaat gebruiken, zijn er verschillende kenmerken om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld: komt de parasol in een buitenruimte die volledig tegen de wind beschermd is, dan is een minder stevige basis nodig dan in een achtertuin die vaak in de wind staat. Parasolvoeten van 90kg zijn weer geschikt voor specifieke doeken en afmetingen, en koop je een parasol voor op je balkon, dan kies je waarschijnlijk een wat kleiner exemplaar met anti-kantelbeveiliging.

Als het gaat om de keuze van het gewicht van je parasolvoet, vooral als je hem buiten beveiligd neerzet tegen winden die tot meer dan 80 km/uur kunnen halen, dan geldt: hoe zwaarder hoe beter! Je wilt niet dat je parasol van de grond komt en wegvliegt door een windvlaag en je wilt natuurlijk voorkomen dat jouw zonnescherm of parasol met het minste of geringste omwaait. Daarom is het belangrijk dat je bij de parasol de juiste parasolvoet koopt.

Hoe zwaar moet een parasolvoet zijn?

Wanneer je de parasol wilt kunnen verplaatsen, dan kun je een parasolvoet nemen met wieltjes. Wel zo handig als je houdt van een mobiele parasol en je hem niet heel vaak gebruikt. Bij het kopen van een parasolvoet zijn 3 dingen belangrijk; de afmeting van het doek, de dikte van de stok, en waar je de voet neerzet. Zo zijn er bij parasols verschillende varianten en wordt er doorgaans onderscheid gemaakt tussen twee populaire soorten: staande parasols en zweefparasols.

Een staande parasol heeft de stok in het midden van de parasol, en vangt dus verhoudingsgewijs minder wind op het doek dan een zweefparasol waarbij de voet aan één kant staat. Daarom hoef je bij een stokparasol (die in je tafel schuift) of staande parasol een minder zware voet te plaatsen dan bij je zweefparasol. Hieronder hebben we per soort een tabel neergezet om de ideale parasolvoet te kiezen, afhankelijk van je gekozen doek.

Parasolvoet voor stokparasol

Grootte doek Gewicht parasolvoet
Ø 150- 200 cm 30 kg
Ø 250-300 cm 50 kg
Ø 300-350 cm 120 kg
140 x 210 cm 50 kg
280 x 280 cm 120 kg
300 x 300 cm 120 kg

Parasolvoet voor zweefparasol

Grootte doek Gewicht parasolvoet
Ø 250 cm en kleiner 70 kg
Ø 250-300 cm 90 kg
Ø 300-350 cm 100 kg
Ø 350 cm en groter 130 kg
250 x 250 cm 100 kg
300 x 300 cm 130 kg

Waarom een parasol aan je tuin toevoegen?

Als je een tuin of een buitenruimte hebt, kan het aanbrengen van schaduw heel nuttig zijn. De zomermaanden zijn het heetste deel van het jaar, en die felle zon kan nogal ongezond en zelfs gevaarlijk zijn, dus wat schaduw hebben kan erg prettig zijn. Lekker in de schaduw een boekje lezen is héél comfy, vooral als het zonnetje schijnt. Maar ook als je gewoon trendy wilt zijn en om esthetische redenen een parasol aan je balkon of achtertuin wilt toevoegen, kunnen er toch voordelen zijn zoals bijvoorbeeld wat meer privacy. Als je niet wilt dat iemand in je huis gluurt als ze langs je tuin lopen, dan kan een parasol mooi wat extra beschutting bieden.

Maar vooral bescherming tegen de zon is de voornaamste reden waarom je deze must-have tuinmeubel nodig hebt. Het blijkt dat zonnestralen meestal ultraviolette stralen leveren, en deze stralen zorgen niet alleen voor lelijke zonnebrand, maar ook voor een droge en gebarsten huid omdat ze het elastiek en collageen (de twee belangrijkste eiwitten die de huid heeft) verbranden. No bueno! Het gebruik van de parasol bespaart je deze ellende, aangezien de stoffen van de parasol zijn ontworpen om deze schadelijke UV-stralen van de zon op afstand te houden.

Daarnaast zijn de meeste parasols, zelfs die van goede kwaliteit, vrij betaalbaar. Juist omdat hoge kwaliteit parasols zo ontzettend duurzaam zijn, is het investeren in net wat duurdere exemplaren soms een goede keuze. Ten slotte kun je nooit fout gaan met de terrasparasol. Ongeacht je behoeften, designwensen, ruimte rondom je huis of zelfs de activiteit waarvoor je de parasol voor in je tuin nodig heeft, er is altijd wel een soort parasol die geschikt is voor jouw situatie.