Wil je ervoor zorgen dat het huis dat je aan het verbouwen bent de komende jaren en jaren jouw thuis wordt? Dan kun je er maar beter voor zorgen dat je alle klusjes, hoe klein ze ook lijken, op de juiste manier weet uit te voeren. Of er de juiste mensen voor inschakelt. Vocht in de muren behandelen is een belangrijke stap. Niet alleen voorkom je op die manier dat het behang weer naar beneden komt, je zorgt er ook nog eens voor dat gevaarlijke, ongezonde schimmels geen kans krijgen.

Waar komt dat vocht toch vandaan?

Water is een raar goedje dat door ieder kiertje en door iedere poreuze baksteen of dakpan je huis weet binnen te komen. Het deinst nergens voor terug en zal dus zeer actief bestreden moeten worden. Want water kan flinke schade aanbrengen aan de complete structuur van je woning. Houten balken en vloeren kunnen gaan rotten en elektrische installaties kunnen te gevaarlijk worden om veilig te kunnen gebruiken.

Er zijn een paar plaatsen waar vocht de grootste kans heeft om jouw woning binnen te dringen.

De kelder

Wanneer je een kelder hebt, dan is het belangrijk om je ervan te verzekeren dat er geen lekkage plaatsvindt. Kelderlekkage kan zomaar ontstaan. De bekisting van de kelder kan, na verloop van jaren, poreus worden en grondwater doorlaten. Ook kan het zijn dat de kelder beschadigd is geraakt bij werkzaamheden als het aanleggen van riolering of door verzakking. Hoe dan ook. Je kelder waterdicht maken is van groot belang voor het behoud van je huis. Het is alleen geen klusje dat je zelf even kunt doen. Daar kun je wel wat hulp bij gebruiken. Het inschakelen van een professional zorgt ervoor dat je al snel weer gebruik kunt maken van de kelder en dat je geen last meer krijgt van optrekkend vocht.

Optrekkend vocht vanuit de kelder kan ervoor zorgen dat de vloer van je keuken en/of woonkamer helemaal doorrot en dat het gevaarlijk wordt om deze vloer te belopen. Ook kan het vocht in de muren trekken en er zo voor zorgen dat er kortsluiting ontstaat in wandcontactdozen.

Het dak

Het is, vanuit binnen, niet goed te bepalen of al je dakpannen nog op hun plek liggen of dat er geen dakpannen zijn afgewaaid tijdens die heftige storm. Maar op het moment dat je het water langs de muren naar beneden ziet komen, weet jij genoeg. Dit is hét moment om een dakdekker in te schakelen. De dakdekker zal al snel je dak weer waterdicht maken, maar dan is het binnen nog niet droog. Je kunt zelf bouwdrogers in je huis plaatsen, maar het blijft verstandig om ook hier de experts bij te roepen. Het gaat immers om je huis en jouw toekomst in dat huis.