Misschien heb je er anderen wel eens over horen praten, of heb je ze gezien op de reclame: trapliften. Ze worden gepresenteerd als een musthave in ieder huis, zeker wanneer de bewoners wat ouder zijn, maar misschien ken je wel niemand die er ook al daadwerkelijk eentje in huis heeft. Wat zijn de voordelen van het laten plaatsen van een lift op je trap, ook wanneer je zelf nog wel in staat bent om trap te lopen?

Soms is het heel duidelijk

Er zijn natuurlijk situaties waarin het overduidelijk is wat het voordeel van een traplift precies is. Wanneer iemand zelf niet meer in staat is om de trap te gebruiken, is het overduidelijk dat een lift ervoor gaat zorgen dat de bewoner toch op alle verdiepingen van het huis kan komen. In dit geval zal je doorgaans ook zelf geen lift aan hoeven schaffen, maar kun je een beroep doen om de WMO om het door de gemeente te laten regelen, of in ieder geval een vergoeding te krijgen om zelf een lift te laten plaatsen. Let op dat het uiteindelijk wel de gemeente is die bepaalt wat voor jou de beste oplossing is; heb je zelf ingezet op een traplift, maar vindt de gemeente gezien je situatie een verhuizing een beter idee, dan kan dat best lastig zijn.

Wat veel mensen niet weten, is dat je ook helemaal zelf mag besluiten een traplift te laten plaatsen. Op eigen kosten, uiteraard, en wanneer je maar wilt. Dan zijn de redenen soms wat minder makkelijk op een rijtje te zetten, maar in de meeste gevallen is er wel een duidelijke gemene deler te herkennen: comfort.

Voortaan heb je altijd een keuze

Een traplift van Handicare kun je ook laten plaatsen als je nog goed ter been bent, maar je het jezelf gewoon graag wat comfortabeler wilt maken. Vooral wanneer het lopen net wat minder makkelijk en soepel gaat, zien we dat steeds meer mensen doen. Zij vinden het fijn om voortaan een keuze te hebben. Gebruiken de lift op momenten waarop ze moe zijn, of hun handen vol met spullen hebben. Wanneer ze er al een lange wandeling op hebben zitten, of ’s morgens niet al te soepel uit hun bed zijn gekomen.

Het grootste voordeel is dat je vanaf de plaatsing voortaan altijd een keuze hebt. Wat we in een flatgebouw heel normaal vinden, altijd kunnen kiezen tussen trap en lift, kun je op die manier ook in je eigen woning realiseren. Zeker wanneer je vaak de trap op en af loopt, is dat helemaal geen overbodige luxe.