Werken in de bouw kan een gevaarlijk beroep zijn. Er zijn veel mogelijke gevaren, van vallende objecten tot aan machines die je kunnen verwonden. Het is belangrijk om goed beschermende kleding te dragen om de kans op letsel zoveel mogelijk te verkleinen. In deze blogpost lees je welke beschermende kleding je nodig hebt in de bouw. Ben je geen bouwvakker maar een particulier die zijn/haar huis gaat verbouwen, dan kan onderstaande ook zeker nuttig zijn voor jou.

Helm

Een van de meest belangrijke items is een goede helm. Een harde bouwhelm beschermt je hoofd tegen vallende voorwerpen en dat is op een bouwplaats zeker geen overbodige luxe. Sterker nog, het is vaak verplicht op het bouwterrein, zelfs als het gaat om het verbouwen van een huis. Je kunt geweigerd worden als je geen helm wilt dragen, dus zorg dat je goed voorbereid bent. Heb je zelf geen helm, dan kun je er vast wel eentje lenen op de bouwplaats, zodat je in ieder geval veilig bent.

Veiligheidsbril

Ook een veiligheidsbril is onmisbaar. Deze beschermt je ogen tegen vallende stofjes en splinters. Zorg ervoor dat de bril goed past, zodat er geen kans is dat hij afvalt tijdens het werk. Zorg trouwens ook dat je altijd goed zicht hebt en maak de bril schoon als deze vies is geworden. Als je niet goed kunt zien wat je doet kunnen er ook gevaarlijke situaties ontstaan en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Werkschoenen

Een ander belangrijk item is een stevige paar werkschoenen. Bouwlaarzen hebben stevige zolen die je voeten beschermen tegen vallende voorwerpen en scherpe splinters. Zorg dat de schoenen niet te groot zijn om de kans op vallen te verkleinen. Maak ze ook altijd goed vast zodat je niet met je veters ergens achter kunt blijven haken. Je koopt je werkschoenen bij Bowork, de specialist in qua veiligheidskleding en andere benodigdheden. Weet je niet goed waar je voor moet kiezen laat je dan goed informeren door iemand met verstand van zaken. 

Oorbeschermers

Als je werkt met machines (of er zijn voortdurend harde geluiden om je heen), dan is het dragen van oorbeschermers ook een must. De harde geluiden van de machines kunnen schade toebrengen aan je gehoor, dus bescherm je oren met oordoppen of oorbeschermers.

Overall

Een overall is ook een belangrijk item voor werk in de bouw. Deze beschermt niet alleen je kleding maar ook je huid tegen vuil en stof. Zorg ervoor dat de overall niet te wijd is, zodat je niet kan blijven haken aan machines of andere voorwerpen.

Mondmasker

Als je werkt in de bouw, is het ook een goed idee om een mondmasker te dragen. Dit voorkomt dat je stof en vuil inademt, wat schadelijk kan zijn voor je longen. Je hebt verschillende soorten mondmaskers en er zit ook wel een verschil tussen deze maskers. Zorg dat je weet welke variant je moet dragen tijdens jouw werkzaamheden (informeer gerust bij een collega of een meerdere zodat je niet hoeft te twijfelen over waarvoor je moet kiezen).