Wil je je wooncomfort verhogen, je energierekening verlagen en bijdragen aan een beter klimaat? Je huis beter isoleren is hiervoor zeer effectief. 

Waarom is isolatie zo belangrijk?

Een goede isolatie heeft allerlei voordelen. Het zorgt voor een aangename temperatuur, waardoor je minder snel de verwarming of airconditioning moet aanzetten om je wooncomfort stabiel te houden. Hierdoor zal je energierekening lager zijn. Naast goed voor je portemonnee, is minder stoken ook goed voor het klimaat. Ook doet het de waarde van je huis stijgen. Bovendien is het sinds 2015 verplicht om over dakisolatie te beschikken. Hieronder vertellen we je meer over hoe je je huis beter kan isoleren. Wil je graag meer informatie voor jouw specifieke woonsituatie? Dan kan je steeds contact opnemen met een isolatie-expert. Zij kunnen je ondersteuning op maat bieden.

Isoleren: waar begin je?

Alle isolatie is nuttig. Bepaalde plekken van je woning zijn echter gevoeliger voor warmteverlies dan anderen. We bespreken de belangrijkste locaties hieronder.

Het dak

Er is een goede reden waarom dakisolatie verplicht is. Een slecht geïsoleerd dak kan namelijk tot 30% van de gestookte energie laten verdwijnen. Dit komt doordat warmte stijgt. Er zijn verschillende manieren waarop je je dak kan isoleren:

  • Isoleren langs de buitenkant

De buitenzijde van je dak isoleren gebeurt voornamelijk als je dakbedekking gerenoveerd wordt. Zo moet je geen grote werken uitvoeren in je woning, wat handig is als de ruimte onder je dak volledig afgewerkt is. Een ander voordeel van dakisolatie langs de buitenkant is dat je geen ruimte kwijtspeelt in je woning. een nadeel is dat de kostprijs hoger is.

  • Isoleren langs de binnenkant

De binnenzijde van je dak isoleren is de goedkoopste vorm van dakisolatie. Er zijn verschillende materialen waarmee gewerkt kan worden. meer informatie hierover kan je verkrijgen bij een vakman.

  • Zoldervloerisolatie

Wordt de ruimte onder je dak niet gebruikt? Dan is zoldervloerisolatie een goede keuze. Zo gaat er geen warmte verloren in een ruimte waar je toch niet komt.

Muurisolatie

Via je muren kan tot wel 20% warmte verloren gaan. Er zijn een aantal manieren om de muren van je woning te isoleren:

  • Spouwmuur isoleren

Een spouw is een ruimte tussen je buiten- en binnenmuur. Niet elke woning heeft dit, maar als je woning een spouw heeft , dan is spouwmuurisolatie meestal de beste optie, onder andere omdat er geen breekwerken aan de pas komen.

  1. Isoleren langs de buitenkant

Buitenmuurisolatie is wat duurder, maar als je geen spouw hebt is dit meestal de beste optie. Je verliest geen ruimte langs de binnenkant van je woning en hebt minder last van de werken.

  • Isoleren langs binnenkant

Heb je geen spouwmuur en krijg je geen vergunning voor gevelisolatie? Dan kan je nog steeds isoleren langs de binnenzijde van je muur. Binnenmuurisolatie is iets minder goed dan de andere opties, maar elke isolatie is beter dan geen isolatie.

Ramen en deuren

Ramen die niet of slecht geïsoleerd zijn zorgen al snel voor zo’n 15% warmteverlies. Ook hier is een goede isolatie dus sterk aangeraden.  Heb je nog geen dubbelglas? Dan is het slim om zo snel mogelijk hoogrendementsglas in je ramen te plaatsen. Geef ook zeker de nodige aandacht aan je raamprofielen. Je kiest best voor een materiaal met een lage U-waarde. Hoe lager de U)-waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

Belangrijk om te weten

Je huis goed isoleren is belangrijk en brengt veel voordelen met zich mee. Het zorgt er echter ook voor dat er geen verse lucht door spleetjes en kieren kan binnenkomen, waardoor je zelf voor ventilatie moet zorgen. Als je dit niet doet, kan de luchtkwaliteit in je woning dalen waardoor er onder andere vochtproblemen kunnen ontstaan. Wil je meer informatie over verschillende ventilatiesystemen? Contacteer dan een vakman.

Isolatiepremies

De kosten om je huis beter te isoleren, kunnen snel oplopen. Op termijn verdien je dit echter terug én er worden allerlei premies voorzien om de kosten te drukken. We bespreken de verschillende isolatiepremies kort. Bekijk steeds goed of je aan alle voorwaarden voldoet vooraleer je start met de werken.

Mijn VerbouwPremie

Mijn VerbouwPremie vervangt de premies van Fluvius en de Vlaamse renovatiepremie. Als je aan de voorwaarden voldoet kan je een premie aanvragen voor dak- of zoldervloerisolatie, buitenmuurisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie.

Deze verandering is recent doorgevoerd. Als je na 1 juli 2022 isolatiewerken hebt laten uitvoeren, kan je vanaf 1 oktober 2022 beroep doen op de Mijn VerbouwPremie

Totaalrenovatiebonus

Je kan beroep doen op de totaalrenovatiebonus als je in een periode van vijf jaar drie of meer energiebesparende maatregelen uitvoert. De werken moeten echter uitgevoerd zijn tussen 2017 en 2020. Zijn de werken hierna pas gestart? Dan heb je misschien recht op de EPC-labelpremie.

EPC-labelpremie

Je hebt mogelijks recht op deze premie als je na de renovatie een hoger energielabel op je EPC-attest hebt dan vooraf. Voor de renovatiewerken activeer je je EPC-labelpremie op de site van Fluvius. Na afloop van de renovatie wordt de premie uitbetaald als je aan de voorwaarden voldaan hebt.

Verlaagd btw-tarief

Is je woning ouder dan tien jaar, isoleer je een privéwoning en laat je de werken over aan één aannemer? Dan heb je recht op een verlaagd btw-tarief. Je betaalt in dit geval slechts 6% btw in plaats van 21%.

Gemeentelijke premies voor isolatie

Sommige gemeenten bieden nog extra isolatiepremies aan. Informeer je hierover bij je gemeente.

Ben je van plan om isolatiewerken uit te voeren? Aarzel niet om aan de slag te gaan met een expert. Zij kunnen je alle informatie geven die je nodig hebt om goede keuzes te maken, de werken kwalitatief uitvoeren en je bijstaan bij het uitzoeken van mogelijke premies.