Ook al meegemaakt dat je je soms verveelt en uiteindelijk op social media belandt? Of het nu Instagram of Pinterest is, plots zien we een foto van een prachtige badkamer, keuken, of slaapkamer en kriebelt het om zelf een kamer of zelfs het hele huis opnieuw in te richten. Die dromen kunnen we echter niet altijd waarmaken, omdat de financiële kant wat tegenzit. Gelukkig zijn er een aantal tips om jouw huis opnieuw in te richten of op te fleuren, zonder iets (of bijna niks) uit te geven. Laat je inspireren door de volgende 5 tips.

1. Organiseren en sorteren

De eerste stap is het opruimen van de rommel. Weg met die spulletjes en dingen waar je al jaren niet meer naar omgekeken hebt! Soms hoef je alleen maar een beetje op te ruimen om het gevoel te krijgen dat je in een nieuw huis woont. Mensen hebben vaak de neiging dingen op te stapelen zonder er al te veel bij na te denken en dingen te bewaren die ze toch beu worden. Aarzel deze keer dus niet om het weg te gooien of te verkopen. Door je inrichting te luchten en bijvoorbeeld gebruik te maken van vitrages, die transparant en natuurlijk licht doorlaten, kan je de decoratiestukken die je echt waardeert opnieuw laten schitteren (in natuurlijk daglicht). De kans is zelfs groot dat je verborgen schatten gaat herontdekken waarvan je zelfs niet meer wist dat je ze had.

2. Maak iets nieuws van iets ouds

Altijd een leuk idee om meubels en accessoires te veranderen. De stoel in de leeshoek kan de woonkamer een nieuwe look geven. Het is ook leuk om plaids en kussens van plaats te veranderen. Deze schijnbaar onbeduidende accessoires kunnen soms de sfeer van een kamer echt veranderen. Probeer hetzelfde met kaders, tapijten en lampen. Zelfs je gordijnen kan je in een nieuw jasje steken met enkele DIY-tips. De combinaties zijn eindeloos! Kijk voor inspiratie gerust op Pinterest of andere blog posts om nog wat meer inspiratie hiervoor op te doen.

3. Doe-het-zelf

Soms heb je maar een likje verf nodig om een meubelstuk te veranderen. Krijtverf en macramé kunnen ook worden gebruikt om je decor een twist te geven. Je kan gewoon de poten of handgrepen van een meubelstuk een andere kleur geven. Het zijn de details die het verschil maken!

4. Je meubels verkopen

Heb je een nieuwe koffietafel nodig? Waarom verkoop je de oude niet? Er gaat niets boven het doorverkopen van oude stukken om opnieuw budget te vinden. Nog beter: het laat ruimte voor een nieuwe tafel. Om nog meer geld te besparen, denk je beter eens na over een vlooienmarkt! De truc om goede deals te maken: zet je wekker om op tijd te gaan zoeken, want vroeg op de dag vind je de beste stukken. Vaak zijn er op zulke rommelmarkten best leuke vintage artikelen van hoge kwaliteit te vinden.

5. Upcyclen en hergebruiken

Een krukje wordt het uiteinde van een sofa, een opstapje wordt een nachtkastje, een tapijt wordt een muurversiering en ga zo maar door. Twijfel niet om meubels en accessoires een ander leven te geven. Op Pinterest vind je ook duizenden ideeën voor upcycling, een concept dat erin bestaat een voorwerp een andere functie te geven: een lampenkap wordt een salontafel, wijnkratten worden planken… Niets is zo leuk om je inrichting nieuw leven in te blazen!