Beton is een veelgebruikt bouwmateriaal dat in tal van bouwprojecten wordt ingezet, van woningbouw tot infrastructuur. Bij het plannen van een bouwproject is een van de belangrijkste overwegingen de kostprijs van beton per kubieke meter (m3). De prijs van beton kan variëren aan de hand van verschillende factoren, en het is van cruciaal belang om de beste prijs te vinden om binnen uw budget te blijven. In dit artikel zullen we kijken naar de belangrijkste factoren die de prijs van beton per m3 beïnvloeden en hoe u de beste deal kunt krijgen.

Beste prijs beton per m3 met correcte hoeveelheid

Een belangrijk en voor de hand liggend aspect dat de beton prijs per m3 aanzienlijk kan beïnvloeden, is de hoeveelheid beton die u nodig heeft voor uw project. Over het algemeen geldt: hoe groter de hoeveelheid beton die u bestelt, hoe lager de prijs per kubieke meter. 

Dit komt doordat betoncentrales vaak staffelkortingen aanbieden voor grotere bestellingen. Daarom is het verstandig om de exacte hoeveelheid beton die u nodig heeft zo nauwkeurig mogelijk te berekenen. Een te grote hoeveelheid beton bestellen kan onnodige kosten met zich meebrengen, terwijl een tekort aan beton de bouw vertraagt en extra leveringskosten met zich meebrengt. 

Samenwerken met een ervaren betonleverancier kan u helpen om de optimale hoeveelheid beton te bepalen en zo de beste prijs te verkrijgen voor uw specifieke project. Beton Direkt is een samenwerkingsverband van een 30 tal gecertificeerde betonmortelcentrales verspreid door heel Nederland. Hier bestelt u uw beton tegen een scherpe prijs.

Vrachtkosten en toeslagen

Een andere kostenpost die in overweging genomen moet worden bij het berekenen van de prijs van beton per m3 zijn de vrachtkosten. Beton wordt meestal geleverd door betoncentrales, en de afstand tussen de centrale en de bouwplaats heeft een directe invloed op de vrachtkosten. Hoe verder de afstand, hoe hoger de transportkosten zullen zijn. Het is dus belangrijk om een betoncentrale te selecteren die dicht bij de bouwplaats gelegen is om transportkosten te minimaliseren.

Naast vrachtkosten moeten bouwers ook rekening houden met toeslagen die in rekening kunnen worden gebracht. Toeslagen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het gewenste betonmengsel, de leveringslocatie, de bestelhoeveelheid en de timing van de levering. 

Extra kosten voor het gebruik van een betonpomp

In sommige bouwprojecten kan het nodig zijn om beton te pompen vanwege de moeilijke bereikbaarheid van de stortlocatie. Het gebruik van een betonpomp kan extra kosten met zich meebrengen. De prijs van beton per m3 zal over het algemeen stijgen als een betonpomp nodig is. Het is belangrijk om deze extra kosten in het budget op te nemen en vooraf met de betonleverancier te bespreken.

Afhankelijk van de toepassing

Ten slotte is de prijs van beton per m3 ook afhankelijk van de toepassing. Verschillende bouwprojecten vereisen verschillende betonmengsels. Zo kan structureel beton voor funderingen en kolommen andere eigenschappen vereisen dan decoratief beton voor bestrating. De samenstelling van het betonmengsel en de benodigde kwaliteit zullen van invloed zijn op de prijs. Zorg ervoor dat u de juiste specificaties en kwaliteitsvereisten voor uw project begrijpt en bespreek deze met de betonleverancier om een nauwkeurige prijsopgave te krijgen.

Tips voor de goedkoopste betonprijs per m3

Op basis van bovenstaande aspecten zijn er een aantal tips voor het komen tot de goedkoopste betonprijs per kubieke meter. De meest voordelige prijs wordt bereikt door te kiezen voor een standaardlevering, een grote hoeveelheid en een stortlocatie dicht bij een betoncentrale. U kunt profiteren van deze gunstige tarieven als u aan de volgende criteria voldoet:

  • Plaats een grote bestelling voor reguliere betonmortel.
  • Kies voor een dichtbijzijnde betoncentrale.
  • Vermijd toevoegingen zoals fijn grind, vloeibaar of snel hardend middel.
  • Plan de levering op doordeweekse dagen tijdens werktijden.

Houd er rekening mee dat afwijkingen van bovengenoemde voorwaarden kunnen leiden tot extra kosten per kubieke meter beton.

Wees goed voorbereid en betaal de juiste prijs per m3 beton

Bij het berekenen van de prijs van beton per m3 is het dus van cruciaal belang om rekening te houden met vrachtkosten, toeslagen, extra kosten voor betonpompen en de specifieke eisen van uw bouwproject. 

Vergeet niet om samen te werken met een ervaren betonleverancier die u kan adviseren over de juiste specificaties en mengsels voor uw project. Met de juiste planning en kennis kunt u de beste prijs voor beton per m3 verkrijgen en uw bouwproject succesvol afronden!