In veel nieuwbouw huizen of -appartementen is de oppervlakte beperkt. En zeg nu zelf: je hebt toch liever een mooie grote woonkamer dan een gigantische badkamer? Maar in een kleinere badkamer is het nu eenmaal kiezen geblazen: kies je voor een bad of douche of een combinatie van de twee?
De echte badfanaten
Je hebt zo van die echte badfanaten die elk weekend in hun bad zitten te weken en al hun zorgen vergeten. Dat is ook niet zo raar, want een bad kan erg ontspannend en helend werken. Als je de juiste atmosfeer creëert in je badkamer met kaarsjes en heerlijke geuren, kan een bad er ook voor zorgen dat je beter slaapt en je stress levels vermindert. Een bad met epsom zout wordt ook bijvoorbeeld vaak aangeraden bij stijve of pijnlijke spieren. Om na een lange sportsessie of fietstocht je benen te doen herstellen, is een bad een perfecte remedie!
Snel en heerlijk in de regendouche
De andere helft van de bevolking is dan weer pro douche: niets zo vervelend als uren wachten tot je bad is gevuld en dan zitten zweten in een te warm bad. Nee, geef hen maar een snelle douche om tot rust te komen, de haren in te zepen en na 5 minuten ben je klaar voor de dag. Een douche heeft ook heel wat voordelen: zo kunnen de warme stralen helpen bij rug of nekpijn en je gebruikt doorgaans minder water dan bij een bad.
En wat met kindjes?
Vaak krijgen gezinnen met kleine kinderen te horen dat je toch een bad moet hebben voor de kindjes in plaats van een douche. Maar niets is minder waar: zo heb je veel draagbare badjes die je in je inloopdouche kan plaatsen. Bij een verstelbare kraan, kan je kinderen vanaf hun 6 jaar ook zelf laten douchen – al is het natuurlijk logisch dat je altijd bij je kind blijft in de douche of in het bad. Als je een grote lavabo in je keuken hebt, kan je baby hierin ook perfect plonsen (weg van de messen en pannen natuurlijk ;)).
Hoe maak je nu de keuze?
De eerste vraag die je moet stellen is simpel: hoeveel keer per jaar gebruik je je bad nu? Als het antwoord minder dan 4 keer per jaar is, kan je ook gewoon één keer per jaar een romantisch hotel boeken en daar genieten van het bad, of op een koude winterdag naar de sauna trekken. Als je echt geniet van een bad en een douche enkel neemt om je haren te wassen, is een vrijstaand bad echt iets voor jou. Verder kan je ook nadenken over een slimmere indeling van je badkamer: zo kan je een klein(er) hoekbad vaak nog combineren met een hoekdouche.